torstai 11. joulukuuta 2014

Turkkitarinaa - Mango 1

Olen erehtynyt ääneen kehumaan, että Mangolla on maailman helpoin turkki. Mango on väriltään black&silver ja sen musta turkki on vahvaa ja hieman kihartuvaa. Pesin sitä vuosia viikon, parin välein ja föönaamiseen meni korkeintaan 45 minuuttia. Takkuja ei juuri tullut, paitsi juoksun jälkeen, kun pudotti turkkiaan ja avasi itse satulan, niskan ja peilit. Satunnaisesti harjailin sitä pesujen välissä, mutta lähinnä roskien poistoksi ja pesuvälin pidentämiseksi. Talven puhtailla lumikeleillä venyi pesuväli jopa kolmeen viikkoon... Viime marraskuussa Mango steriloitiin ja sen jälkeen turkkia on tullut hurjasti lisää ja samaan aikaan se takkuuntuu jatkuvasti. Hormonimuutoksista huolimatta karva tuntuu edelleen elinvoimaiselta ja terveeltä. Kiiltoa on erityisesti satulakarvassa. Takut ovat isoja höttöjä, jotka aukeavat kyllä helposti, mutta karvaa lähtee valtavasti ja niiden avaaminen vie aikaa. Viikossa se on jo erittäin takussa, eikä auta, vaikka on pidetty jatkuvasti auki säännöllisellä pesulla ja harjauksella, aina vaan takuttaa.

Entiset shampoot ja hoitoaineet ovat ihan toimimattomia ja olen kokeillut vinon pinon uusia aineita ilman suuria onnistumisia. Kesästä alkaen olen yrittänyt vain selvitä Coat Handlerin vaaleansinisellä hoitoaineella ja alkusyksystä ostin lisäkkeeksi Laser Litesin Wow Detangleria. Se helpotti hieman pahinta takutusta tekemällä turkista liukkaamman, mutta ensimmäisten pakkasten tultua senkin teho heikkeni. 

Päätin aloittaa täydellisten turkinhoitoaineiden metsästyksen ja kerään pesukokemukset tähän blogiini, että pysyn itse kartalla testauksista ja toimivuudesta. Ykköstavoitteena on löytää toimivat arkiaineet, joilla koira pysyy takuttomana, mahdollisimman roskattomana ja turkki hyväkuntoisena. Kakkostavoite on löytää näyttelypesuun aineet, joilla turkki saadaan mahdollisimmin hyvännäköiseksi. 

Aloitan siis arjesta: sain kaveriltani Tuulilta vinkin ja testerin ekaan pesuun Summerwinds Protect-A-Coat öljyä. Omat aiemmat kokemukset tuotteesta ajoittuvat 2000-luvun alkuun, jolloin käytin tuotetta Siri-afgaanillani. Toimihan se, mutta tuolloin koko koira uitettiin öljyssä ja sen turkki ei oikeastaan kuivunut lainkaan. Aikamoista tököttiä, tuumasin. Nyt vinkkinä oli sekoittaa teelusikallinen öljyä hoitoaineeseen ja näin tein. Turkki oli todella helppo föönata/harjata pesun jälkeen auki. Nyt ekasta pesusta on liki viikko, availin turkkia puolivälissä ja kyllä siinä oli takkuja, mutta ne olivat helposti avattavissa. Isoin ongelma tuntui olevan tahmeus, mutta luulen sen johtuneen liiasta hoitoaineen vahvuudesta.

Kakkospesuun valmistauduin Messarissa öljypullon ostamisella (ostin kassillisen muitakin hoitoaineita...). Arvoin hetken Summerwindsin öljyn ja Laser Litesin Maintenance Oilin välillä, mutta myyjän suosituksesta päädyin Summerwindsiin. On kuulemma helpompi pestä turkista pois.

Mango pesu 1:
Summerwinds Shine Onnn shampoo
Summerwinds Fine-L-Shine hoitoaine + Summerwinds Protect-A-Coat öljy

Shampoo pullosta n. 1:12 (reilu puoli desiä shampoota, 7 dl vettä)
Hoitoainetta ihan liikaa 1:12 ja öljyä n. 15 ml.

Puhdasta tuli, mutta hoitis-öljy oli liian vahvaa. Eli seuraavaan pesuun laimeampi liuos. Pesun jälkeen takut aukesivat todella helposti. 5 pv pesusta turkki oli melko auki, helposti harjattavissa.

Sää plussan puolella, kosteaa, paljon tassupesuja.

Kakkospesuun valmistauduin Messarissa öljypullon ostamisella (ostin kassillisen muitakin hoitoaineita...). Arvoin hetken Summerwindsin öljyn ja Laser Litesin Maintenance Oilin välillä, mutta myyjän suosituksesta päädyin Summerwindsiin. On kuulemma helpompi pestä turkista pois. Kakkospesu on vuorossa pian, palaan siihen myöhemmin.

Alla olevissa kuvissa näkyy hyvin ero helpon ja ihana turkin (2 ekaa kuvaa) ja hormoniturkin (alin kuva) välillä...

Mango Messarissa 2011 (Mikko Marttinen)


Mango keväällä 2012 peilit näkyvissä (T.Suutarinen)


Mango SA-FA:ssa 2013 (Hasse Lindström)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti