perjantai 12. joulukuuta 2014

Turkkitarinaa - Vesla 1

Vesla on nyt melkein 2,5-vuotias villikko, jolta ei virta lopu. Se kätevänä tyttönä pudottaa turhan turkin pois aina juoksujen jälkeen, niin karvat eivät menoa hidasta. Vesla onkin ensimmäinen trimmausvälinevapaa koirani, kaikki siistiminen tapahtuu sormin nyppimällä - hännänpäätä myöten. Juoksujen jälkeen ei tosin tarvitse nyppiä...

Veslan pentuturkki oli pieni ja helppo. Puolen vuoden iässä se pudotti vatsan paljaaksi, ihan vaaleanpunaiselle nahalle. Satunnaisesti sinne kasvaa ohutta nukkaa, mutta aina juoksun jälkeen koko massukarvasto irtoaa yhtenä levynä. Tämä on jokin chileläinen erikoisuus, muillakin Chinon jälkeläisillä on samaa taipumusta. 

 Ensimmäinen juoksu alkoi vuoden vanhana ja siitä eteenpäin ne ovat olleet 6 kk välein. Karvaa lähtee ympäri vuoden, irtoaminen vain kiihtyy n. 1-2 kk juoksun jälkeen. Satula on luonnostaan iso, ratsupaikat löytyy ja niskapeilit. Etu- ja takajaloissa on isot peilit, kintereissä ihan sileää karvaa (tupeeraa nyt siinä sitten). Satulan väri vaihtelee kovasti, ollen ihan musta aina juoksun jälkeen ja sitten se vaalenee kovasti.

Voisi kuvitella, että näin pieni turkki olisi helppo hoitaa, vaan eipäs olekaan. Takkua tulee jatkuvasti, viikossa jo runsaasti. Turkki kuluu helposti ja on hieman haperon tuntuinen. Korvakarvat ovat edelleen samat nysät, kuin vuosi sitten, vaikka niitä suojataan syödessä (ei kyllä muuten) ja niiden laatu on silkkisempi. Takut ovat pääosin irtokarvahöttöä, joka lyöttäytyy tiivisti yhteen muuhun turkkiin. Vesla on vielä ihan superkipuherkkä eli kaikki harjaaminen tapahtuu silkkihansikkain. Kotipesuihin pitäisi siis löytää kosteutusta ja liukkautta, mutta vähänkin pehmentävät aineet tekevät vain entistä pahempaa takkua.

Näyttelyhaasteena on turkin pienuus ja kihartuvuus. Niitä varten pitäisi löytää aineet, joilla turkin saa suoraksi, mutta jotka eivät yhtään latista. Muutama cocktaili on tulossa testiin, mutta tässä on yli 4 kk hyvää aikaa testailla.

Vesla pesut 1 ja 2 (pesuväli 7 päivää):
Summerwinds Shine Onnn shampoo
Summerwinds Fine-L-Shine hoitoaine + Summerwinds Protect-A-Coat öljy

Shampoo pullosta n. 1:15 (reilu puoli desiä shampoota, 8 dl vettä)
1. pesu hoitoainetta alle 1 dl ja öljyä n. 15 ml.

2. pesu hoitoainetta alle 0,5 dl ja öljyä ehkä 5 ml

Sekoitan sekä shampoon että hoidon litran pulloihin. En suuremmin tykkää ammepesuista.

Ekalla kertaa hoitista ja öljyä oli ihan liikaa, tokalla kertaa tuntui paremmalta. Turkki takutti tavallista vähemmän ja oli todella helppo käydä läpi pesujen jälkeen. Totuushan tulee esille vasta 3-5 pesun jälkeen, eli malttia vaatii...
Sää plussan puolella, kosteaa, paljon kuraantumista ja tassupesuja.


Vesla 2v 2 päivää, tuore FI Ch. Turkki tässä runsaimmillaan, juuri ennen juoksun alkua. Kuva Virpi Leppälä.


Vesla 1v 3kk Porvoossa 2013. Ensimmäinen valeraskaus ja turkkia alkanut juuri vähentyä. Kuva Anne Staf.

Vesla 10 kk Haminassa 2013 (eka serti!). Satula ja kaula jo paljaat, peilit näkyvissä. Kuva Vilma Helle.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti